ISR_Eolienne_lesIndiens_1440x300

Duurzaam en verantwoord beleggen

Socially responsible investment (SRI)-fondsen waren tot voor enkele jaren bij het brede publiek amper bekend, maar zijn nu bezig aan een spectaculaire opmars in de portefeuilles van zowel institutionele als particuliere beleggers.

 

Hoofdpunten:

  • De jaren 2020 worden het decennium van de milieurevolutie: we kunnen niet anders dan massaal investeren om de milieuproblemen te verhelpen, in de opkomende én de ontwikkelde landen.
  • Fondsen die beleggen in sterk groeiende bedrijven kunnen waarschijnlijk een hoger rendement genereren dan fondsen met een louter cyclische, neutrale of defensieve positionering.
  • BNP Paribas Asset Management biedt niet alleen SRI-fondsen aan, het houdt ook bij alle beleggingsbeslissingen bij de open-end fondsen rekening met environmental, social en governance-criteria (behoudens enkele uitzonderingen).

 

Beleggers zijn zich steeds meer bewust van fundamentele trends, zoals klimaatverandering, waterschaarste, vergrijzing en verstedelijking. Onze fondsen spelen in op de groeiende vraag van beleggers om hun beleggingen op een maatschappelijk verantwoorde manier te laten renderen. De fondsen kiezen typisch voor bedrijven die oplossingen (producten, diensten) voor de bescherming van het milieu en maatschappelijke kwesties in hun business integreren naast deugdelijk bestuur.

SRI – duurzame ontwikkeling toepassen op beleggingen

Al sinds 1997 bouwt BNP Paribas Asset Management haar expertise op het vlak van SRI uit en kan beleggers nu een ruim aanbod van SRI-fondsen bieden, waarin per eind 2017 bijna 35 miljard euro was belegd (bron: BNPP AM).

Milieufondsen

Milieufondsen beleggen gericht in bedrijven met activiteiten, producten en diensten die verband houden met de milieubescherming.

Onze Aqua, Climate Impact, Global Environment en SMaRT Food aandelenfondsen bijvoorbeeld, zetten in op bedrijven die concrete oplossingen op het vlak van duurzame ontwikkeling aanbieden.  De activiteiten waarin zij beleggen hebben de potentie om veel sterker te groeien dan de economie als geheel.

Onze ‘best-in-class’ oplossingen

Onze SRI-fondsen geven de voorkeur aan een overweging van beleggingen in bedrijven die blijk geven van maatschappelijke verantwoordelijkheid en milieubewustzijn op terreinen zoals de strijd tegen klimaatverandering en respectvolle behandeling van het personeel en die de principes van deugdelijk bestuur in acht nemen zoals onafhankelijkheid van de raad van bestuur en respect voor de rechten van de aandeelhouders. Voor obligatie- en geldmarktfondsen worden die criteria ook toegepast op emittenten zoals overheden en supranationale instellingen.

Emittenten worden gekozen op basis van intern onderzoek door ons team van extra-financiële analisten.

Integratie van ESG-criteria in al onze beleggingen

Naast het aanbod van SRI-fondsen, houdt BNP Paribas Asset Management bij alle beleggingsbeslissingen bij de open-end fondsen rekening met environmental, social en governance-criteria (ESG) (behoudens enkele uitzonderingen, zoals indexfondsen).

Zo hanteert BNPP AM bij al zijn beleggingen ESG-uitsluitingscriteria die zijn gebaseerd op de 10 principes van het Global Compact van de Verenigde Naties. Specifieke ESG-standaarden worden toegepast op bedrijven die actief zijn in sectoren met een grote maatschappelijke en ecologische impact. Dit sectorbeleid beslaat bijvoorbeeld palmolie, papier & pulp, steenkoolcentrales, kernenergie, mijnbouw en asbest, landbouwchemicaliën en water, voedselveiligheid en tabak.

Bedrijven die niet aan de ESG-vereisten van BNPP AM voldoen, worden uitgesloten van het beleggingsuniversum van onze open-end fondsen (behoudens enkele uitzonderingen, zoals indexfondsen).

Tot slot zijn, in overeenstemming met van toepassing zijnde wet– en regelgeving, beleggingen volledig uitgesloten in bepaalde industrieën, zoals omstreden wapens (antipersoonsmijnen, fragmentatiebommen en nucleaire wapens ).

Parvest Aqua wordt BNP Paribas Aqua op 30/08/2019 Parvest Climate Impact wordt BNP Paribas Climate Impact op 30/08/2019 Parvest Global Environment wordt BNP Paribas Global Environment op 30/08/2019 Parvest Smart Food wordt BNP Paribas SMaRT Food op 30/08/2019

Ontdek onze SRI producten

BNP Paribas Aqua

Hubert Aarts, fondsbeheerder

Jon_Forster

BNP Paribas Climate Impact

Jon Forster, fondsbeheerder

BNP Paribas Global Environment

Huberts Aarts, fondsbeheerder

BNP Paribas SMaRT Food

Michael Landymore, fondsbeheerder

Ontdek onze SRI blog posts

Logo_Investorscorner_200x200

SRI website

Lees meer over het thema duurzaam op Investors' Corner, de blog van BNP Paribas Asset Management